Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Programı

Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Program Tanıtımı

Kuruluş: Eğitim-Öğretim faaliyetlerine 2024-2025 Akademik Yılında, Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölüm Başkanlığı "Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Programı" adı altında başlamıştır.

Vizyon: Sektörde tercih edilen, çağın gerektirdiği gelişmişliğe ve yeterliliğe sahip, sürdürülebilir eğitim sistemi ile ekonomiye katkı sağlayan, yüksek kapsamlı iş gücü yetiştiren, ulusal ve uluslararası düzeyde saygın ve güvenilir bir yükseköğretim programı olmaktır.

Misyon: Mesleki etik değerlere sahip, araştırmacı, üretken, öz güven sahibi, girişimci, yenilikçi, çağın gerekliliklerine uygun teknik, bilgi ve beceri kazanımı sağlamış meslek elemanı yetiştirmektir.

Amaç: Gıda, ilaç, kozmetik ve boya endüstrisinde ekonomik değeri olan Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin biyolojik, ekolojik, genetik ve sistematik özellikleri, kültüre alınması, doğadan toplanması ve korunması, muhafazası, kimyasal içerikleri ve analiz yöntemleri, temin edilmesi, üretimleri ve kalite kontrolleri, kullanım alanları, pazarlanması ve etiği konusunda temel bilgi ve pratiğe sahip ara eleman ve teknik personelin yetişmesini sağlamaktır.

Eğitim Türü: Programda tam zamanlı, örgün öğretim verilmekte olup, öğrenim süresi 2 yıl (4 yarıyıl), öğrenim dili Türkçedir. Toplam kredi en az 120 AKTS’ dir.

Kabul ve Kayıt Koşulları: Adayların lise ve dengi okul diplomasına sahip olması ve üniversite seçme sınavından yeterli puanı almış olması gerekmektedir.

Muafiyet: Eğitim planında yer alan "Yabancı Dil" ve "Bilgisayar" dersleri için her akademik yılın başlangıcında muafiyet sınavı düzenlenmektedir. Sınava giren öğrencilerden başarılı olanlar, söz konusu derslerden muaf olmaktadır.

Program olanakları: Programa ait teorik dersler yüksekokul binasında bulunan dersliklerde işlenirken, uygulama dersleri; Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Laboratuvarında, uygulama serasında ve açık alanda bulunan uygulama alanlarında işlenmektedir.

Mezuniyet Koşulları: Mezuniyet kararının verilebilmesi için öğrencinin; alması gereken tüm dersleri aldığının, aldığı bütün dersleri başardığının, yeterli miktarda AKTS kredisi (120 AKTS kredide başarılı olmalı) biriktirdiğinin belirlenmesi gerekmektedir.

Öğrencilerimiz müfredat programındaki tüm şartları ve mezuniyet gerekliliklerini başarıyla tamamladıktan sonra, “Tıbbi ve Aromatik Bitkiler” alanında Önlisans derecesi ile mezun olurlar. Bu programdan mezun olan öğrenciler önlisans diploması ve Meslek Elemanı unvanı almaya hak kazanırlar. Mezun olabilmek için, mevzuatların (yönetmelik ve yönergeler) ilgili maddeleri gereği programda okutulan dersleri almak, aldığı dersleri başarı ile tamamlamak esastır. Meslek yüksekokulları arasında yatay geçiş imkânı mevcuttur

Üst derece programlarına geçiş: Meslek yüksekokulları ile açık öğretim ön lisans programlarından mezun olan başarılı öğrencilerin lisans programlarına dikey geçiş yapmaları ile ilgili sınav ve yerleştirme işlemleri ÖSYM tarafından yürütülmektedir. Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Programından mezun öğrencilerin dikey geçiş yapabilecekleri lisans programları Bahçe Bitkileri, Bitki Koruma, Bitkisel Üretim ve Teknolojileri, Kimya, Tarla Bitkileri olarak belirlenmiştir. Ayrıca Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Programı mezunları açıköğretim İktisat Fakültesi veya İşletme Fakültesi lisans programlarına sınavsız kayıt yaptırıp dört yıllık fakülte diploması alabilmektedir.

Program Mezunlarının İstihdam Olanakları: Programımızdan mezun olanlar Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı Tarım İl ve İlçe Müdürlüklerinde tekniker olarak, Tarım Kredi Kooperatifleri, Tarım Satış Kooperatifleri ve Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri, ilaç fabrikaları, eczaneler, kozmetik sanayisi vb. gibi işletmelerde çalışma imkanı bulmaktadır. “Tıbbi ve Aromatik Bitki Meslek Elemanı ” unvanı ile mezun olan öğrenciler, tıbbi bitki alanında kendilerine ait üretim ve pazarlama işletmeleri de kurabilmektedir.

Program Öğretim Elemanları:

Öğr. Gör. Dr. Işın Kocabaş Oğuz (isinkocabas@akdeniz.edu.tr)

Öğr. Gör. Dr. Safinaz Elmasulu (hselmasulu@akdeniz.edu.tr)                               

Öğr. Gör. Dr. Leyla Budama Akpolat (leylabudama@akdeniz.edu.tr)

Öğr. Gör. Songül Çetin Torun (Koordinatör) (songulcetin@akdeniz.edu.tr)

Eklenme tarihi :11.10.2022 13:54:01
Son güncelleme : 1.07.2025 08:34:59