Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Programının amacı; gıda, ilaç, kozmetik ve boya endüstrisinde ekonomik değeri olan Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin biyolojik, ekolojik, genetik ve sistematik özellikleri, kültüre alınması, doğadan toplanması ve korunması, kimyasal içerikleri ve analiz yöntemleri, temin edilmesi, üretimleri ve kalite kontrolleri, kullanım alanları ve etiği konusunda temel bilgi ve pratiğe sahip olan yardımcı teknik personelin yetişmesini sağlamaktır.
Programa ait teorik dersler yüksekokul binasında bulunan dersliklerde işlenirken, uygulama dersleri Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Laboratuvarı, uygulama serasında ve açık alanda bulunan uygulama alanlarında işlenmektedir.
Öğrencilerimiz müfredat programındaki tüm şartları ve mezuniyet gerekliliklerini başarıyla tamamladıktan sonra, “Tıbbi ve Aromatik Bitkiler” alanında Önlisans derecesi ile mezun olurlar. Bu programdan mezun olan öğrenciler önlisans diploması ve Meslek Elemanı unvanı almaya hak kazanırlar. Mezun olabilmek için, mevzuatların (yönetmelik ve yönergeler) ilgili maddeleri gereği programda okutulan dersleri almak, aldığı dersleri başarı ile tamamlamak esastır. Meslek yüksekokulları arasında yatay geçiş imkânı mevcuttur
Dikey Geçiş Sistemi ile Tercih Edilebilecek Bölümler: Programdan başarı ile mezun olanlar DGS’den aldıkları puana göre Üniversitelerin Bahçe Bitkileri, Bahçe Bitkileri Üretimi ve Pazarlaması, Bitki Koruma, Bitkisel Üretim ve Teknolojileri, Kimya, Tarla Bitkileri bölümlerine dikey geçiş yapıp lisans öğrenimlerini tamamlayabilmektedirler.
Program Mezunlarının İstihdam Olanakları; programımız mezunlarının istihdam alanları oldukça geniştir. Programımızdan mezun olanlar Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı tarım il ve ilçe müdürlüklerinde tekniker olarak, Tarım Kredi Kooperatifleri, Tarım Satış Kooperatifleri ve Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri, ilaç fabrikaları, eczaneler, kozmetik sanayisi vb. gibi işletmelerde çalışma imkânı bulmaktadır. “Tıbbi ve Aromatik Bitki Meslek Elemanı ” unvanı ile mezun olan öğrenciler, tıbbi bitki alanında kendiişlerini de kurabilmektedir.
Eğitim Türü: Programda tam zamanlı, örgün eğitim verilmekte olup, öğrenim süresi 2 yıl (4 yarıyıl), öğrenim dili Türkçedir.
Öğretim Elemanları
Öğr.Gör.Dr. Işın KOCABAŞ OĞUZ
Öğr.Gör.Dr. Safinaz ELMASULU
Öğr.Gör.Dr. Leyla BUDAMA AKPOLAT
Öğr.Gör. Songül TORUN (Program Koordinatörü)
Son güncelleme : 20.08.2024 21:40:45